VALGU ELU . Jäädvustan Valgus toimuva pildile ja lisan siia . Siia lisan ka teiste autorite pilte ja lugusi . Aja möödudes võivad need kaadrid ja lood omandada kultuurilooliselt olulise väärtuse . ( Palun siit blogist pilte mitte võtta ilma minu nõusolekuta !!! )
Wednesday, 14 December 2016
Vanaema kartulivorstid
Stina Andok
Rahvakultuuri veebilehekülg teavitab, et Raplamaal, eriti just Märjamaa, Valguja Nurtu kandis on traditsiooniliseks jõulupühade roaks kartulivorstid. Valgu ja Nurtu kandis tehakse kuuldavasti vorste veel algupärasel moel. Märjamaa valla kodulehelt leiab kerge vaevaga kohalike elanike kartulivorsti retsepte. Et kohalikud kombed ikka edasi elaks, pakun täna välja ühe neist. Vaja läheb: 5 m seasoolikaid, 3 kg kartuleid, 1,5 kg soolapekki, 1 kg sibulaid, 2 pakki 15-20 g köömneid, tugev peotäis vorstirohtu ehk punet, soola.
Tee nii: koori kartulid ja haki pisikesteks kuubikuteks. Pekk ja sibul haki samuti väikesteks tükkideks. Sega hulka köömned, sool, pune ja lase segul seista pool tundi. Soolikas aseta suure avaga trehtri otsaja pulga abil topi segu seasoolde. Vorstide pikkuseks mõõda umbes 20 cm, siis seo niidiga kinni ja jätka segu toppimist soolde. Et vorstikeste rida liiga pikaks ei läheks, katkesta vahepeal soolikas. Topitud vorstikesi tuleb umbes 20 minutit keeta. Vahepeal torgi hambatikuga mõned augud, et soolikas katki ei keeks ja sisu välja ei tuleks. Lase j ahtuda j a j ärgmisel päeva pane
ahju küpsema nii nagu verivorstegi. Kui segu jääb järele, siis saab seda sügavkülmutada ja hiljem hea vormiroa teha.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment