Wednesday, 14 December 2016

Vanaema kartulivorstid

Stina Andok Rahvakultuuri veebilehekülg teavitab, et Raplamaal, eriti just Märjamaa, Valguja Nurtu kandis on traditsiooniliseks jõulupühade roaks kartulivorstid. Valgu ja Nurtu kandis tehakse kuuldavasti vorste veel algupärasel moel. Märjamaa valla kodulehelt leiab kerge vaevaga kohalike elanike kartulivorsti retsepte. Et kohalikud kombed ikka edasi elaks, pakun täna välja ühe neist. Vaja läheb: 5 m seasoolikaid, 3 kg kartuleid, 1,5 kg soolapekki, 1 kg sibulaid, 2 pakki 15-20 g köömneid, tugev peotäis vorstirohtu ehk punet, soola. Tee nii: koori kartulid ja haki pisikesteks kuubikuteks. Pekk ja sibul haki samuti väikesteks tükkideks. Sega hulka köömned, sool, pune ja lase segul seista pool tundi. Soolikas aseta suure avaga trehtri otsaja pulga abil topi segu seasoolde. Vorstide pikkuseks mõõda umbes 20 cm, siis seo niidiga kinni ja jätka segu toppimist soolde. Et vorstikeste rida liiga pikaks ei läheks, katkesta vahepeal soolikas. Topitud vorstikesi tuleb umbes 20 minutit keeta. Vahepeal torgi hambatikuga mõned augud, et soolikas katki ei keeks ja sisu välja ei tuleks. Lase j ahtuda j a j ärgmisel päeva pane ahju küpsema nii nagu verivorstegi. Kui segu jääb järele, siis saab seda sügavkülmutada ja hiljem hea vormiroa teha.

No comments:

Post a Comment